Gotowanie jajek na miękko
Sprawdź wypróbowaną metodę na idealne jajka na miękko. Jajka z żółtkami i ściętym białkiem to idealne zdrowe śniadanie dla każdego.
Ważne jest, aby jajka były jak najświeższe, miały temperaturę pokojową przed gotowaniem i aby były gotowane w zależności od rozmiaru. Małe gotuje się szybciej niż duże.
Zobacz, jak łatwo ugotować jajka na twardo!
Wartość kaloryczna: 143 na 100 gram
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Czas gotowania jaj według wielkości:
Małe – 3,5 minuty
Średni – 5 minut
Duże – 5,5 minuty
Najlepiej wyjąć jajka z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Garnek powinien być wystarczająco duży, aby pomieścić jajka obok siebie na dnie. Wlej do garnka wodę i zagotuj. W tym czasie możesz przykryć garnek, aby woda szybciej się zagotowała.
Włóż przygotowane (i umyte) jajka do wrzącej wody. Jeśli jajko pękło, oznacza to, że skorupka mogła być wcześniej uszkodzona lub nie jest świeża. Dostosuj czas gotowania do wielkości jajek.
Możliwe, że włożysz jajko do wody i przestanie się gotować, wtedy zwiększ moc palnika. Woda nie powinna być zbyt gorąca, aby jajka nie podskakiwały i nie pękały. Gdy skończy się czas gotowania, umieść garnek z jajkami w zlewie. Spuść wodę. Zalej jajka zimną wodą. W ten sposób zatrzymasz proces gotowania.
Jajka są gotowe.